4 dk

ERP Dönüşümünün Enerji Sektöründeki Öncüsü: Project Earth ile Sağlanan Kazanımlar

Sürdürülebilirlik 22.11.2023

Teknolojik gelişmeler, günümüzde işletmeler için önemli avantajlar sağlıyor. Dijital dönüşümün getirilerini süreçlerine entegre edebilen şirketler, ERP sayesinde geleceğe adını yazdırabiliyor. Kurumsal kaynak planlama yani ERP, İngilizce “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin baş harflerinden meydana geliyor. ERP, bir işletmenin finans, muhasebe, insan kaynakları, üretim ve tedarik zinciri yönetimi gibi süreçlerini bütünleştiren ve bu süreçlere kolayca erişimi mümkün kılan bir yazılım sistemidir. ERP ile ilgili daha fazla bilgi için “Sürdürülebilir Büyümenin Anahtarı: Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

SOCAR Türkiye olarak kurumsal süreçlerimizin dijital dönüşümünün yapı taşı olması hedefiyle geliştirdiğimiz Project Earth projemiz ile farklı süreçleri tek merkezden yönetmeyi amaçlıyoruz. Şimdi gelin projenin detaylarını birlikte inceleyelim.

Project Earth ile neyi amaçlıyoruz?

Sektörde öncü konumumuzla kurumsal uygulama ve yazılımlarımızı uluslararası standartlar doğrultusunda geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu alanda dünya lideri olan SAP ile iş birliğimizi bir adım öteye taşıyarak Ocak 2022’de Project Earth projemizi devreye aldık. Project Earth ile sadece Türkiye’nin değil, bölgenin ve enerji sektörünün en büyük SAP projelerinden birine imza attık.

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi olarak tüm grup şirketlerimizin dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için çalışıyoruz. Project Earth ile hem iç süreçlerimizde hem de departmanlar ve iştiraklerimiz arasında bilgi paylaşımını ve koordinasyonu sağlıyoruz. Bu kapsamda iştiraklerimiz STAR Rafineri, SOCAR Dağıtım ve SOCAR Depolama sistemlerini tek bir SAP S/4HANA ERP sistemi üzerinde birleştirdik. Yerinde ve dağınık sistemlerimizi SAP S/4HANA ve Analytics Cloud çözümleri ile yeniledik. Öte yandan finans, merkezi satın alma, ticari operasyonlar, bakım onarım, iş analitiği ve ana veri yönetimi süreçlerimizi de dijital dönüşüme hazır hale getirdik.

Proje boyunca 100’ün üzerinde SAP danışmanının katılımıyla 8 binden fazla test adımı gerçekleştirdik. Projemiz, 6 haftalık hazırlık aşamasının ardından toplamda 16 aylık bir süreçte tamamlandı. Güncelliğini yitirmiş ve dağınık uygulamalar yerine güncel, tekil ve merkezi bir sistem yaratarak işlemlerin daha kolay gerçekleşmesini sağladık

Projenin sağladığı kazanımlar neler?

Project Earth projemizin hayata geçmesiyle üretim süreçlerimizde ham maddenin tedarikinden depolamaya, üretimden teslimata kadar her aşamada şirketler arası entegrasyonu sağladık. Bu sayede çalışanlarımız muhasebe işlemleri ve fatura onayları gibi kurumsal süreçleri uçtan uca yönetebiliyor, raporlayabiliyor ve grup şirketleri arasında veri akışı gerçekleştirebiliyor.

Anlık bilgi paylaşımı sağlayan müşteri portalımız sayesinde müşterilerimiz, ürünlerini siparişten teslimat adımına kadar takip edebiliyor. Projeyle, planlama ve bakım ekiplerimizin operasyonlarını eş zamanlı planlayabiliyor, saha faaliyetlerini anlık olarak izleyebiliyoruz. Ayrıca tüm grup şirketlerimiz için tek bir ana veri yapısının kurulması ve ortak ana veri sözlüğü oluşturulması hedeflerimizi de gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Böylelikle çalışma arkadaşlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimiz dahil olmak üzere temas ettiğimiz her noktada önemli kazanımlar elde ediyoruz.

Petkim ERP dönüşüm projesi neler sağlıyor?

2022 yılında SOCAR Türkiye’yi geleceğe hazırlayan Project Earth projemizin 1. fazını tamamlayarak ticari süreçleri tek merkezden yönetmeye başladık. Petkim, sürdürülebilir ham maddeler ve bu ham maddelerle üretilen ürünlerin tedarik zinciri boyunca şeffaf bir şekilde izlenebilirliğini garanti eden ISCC’nin (International Sustainability Carbon Certification) de ilk kez sahibi oldu.

“Petkim, sürdürülebilir ham maddeler ve bu ham maddelerle üretilen ürünlerin tedarik zinciri boyunca şeffaf bir şekilde izlenebilirliğini garanti eden ISCC’nin de ilk kez sahibi oldu.”

Projenin bir parçası olan Central Procurement (Merkezi Satın Alma) uygulaması ile Petkim’in Rafineri ve Petrokimya İş Birimi ve Kurumsal Merkez şirketlerinin satın alma süreçleri de ele alındı. Satın alma talebinden fatura kaydına kadar olan süreç yönetimi tek bir platforma taşındı. Böylelikle dağınık sistemlerde yürütülen operasyonlardan doğan karışıklık ve tekrarlayan iş yükleri ortadan kaldırılmış oldu. Geçmişte farklı platformlarda ve dağınık şekilde yürütülen satın alma onayları da merkezileştirilerek tek bir platformda gerçekleştirilebilir hâle getirildi. Bu sayede onay akış sistemi kullanıcı dostu bir yapıya büründü ve kullanıcı memnuniyeti artırıldı.

Project Earth altında kullanıma alınan Master Data Governance (MDG) sistemi sayesinde Petkim ve diğer SOCAR Türkiye grup şirketlerinin aynı veri dilini konuşması ve kurumsal veri standartlarına uyumu sağlandı. Ayrıca stok bilgilerinin tek bir platformda takip edilmesine ve raporlanmasına da olanak sağlandı.

Project Earth gerek yönetişimi gerekse iç ve dış katılımcıları ile Türkiye ve dünyada örnek projeler arasında kabul edilerek “SAP Transformation Awards 2022” etkinliğinde “Türkiye’nin En Büyük Dijital Transformasyon Projesi” seçildi.

SOCAR Türkiye olarak dijital dönüşümde attığımız yenilikçi adımlarla sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz. Bugünün enerjisiyle daha güzel yarınlar için çalışıyoruz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bağlantı panoya kopyalandı
Etiketler:

İlginizi Çekebilir

5 dk
COP29: İklim Mücadelesinin Bir Diğer Büyük Adımı da Bakü’de Atıldı
Sürdürülebilirlik 12.4.2024

COP29: Bakü’de İklim Mücadelesi İçin Büyük Adım

Küresel anlamda iklim değişikliği mücadelesinin sembol orga ...

Devamı

6 dk
Mavi Ekonomi nedir? Sürdürülebilir Kalkınmada Mavi Ekonomi Nasıl Fark Yaratabilir?
Sürdürülebilirlik 18.03.2024

Dünya iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere yeni formüller geliştirmenin üzerinde çalışırken yaşam kaynaklarımızdan su giderek daha önemli bir başlık haline geliyor. ...

Devamı

5 dk
Sürdürülebilir Bir Gelecek için Doğal Gazı Nasıl Tasarruflu Kullanabiliriz?
Sürdürülebilirlik 7.03.2024

Dünyamızın enerji ihtiyaçları giderek artıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve verimli bir enerji kullanımı her zamankinden daha kritik hale geliyor. Kış ...

Devamı

7 dk
SOCAR Türkiye Gönüllüleri’nden Katma Değer Yaratan Sosyal Sorumluluk Projeleri
Sürdürülebilirlik 20.02.2024

Toplumu, çevreyi ve çevremizdeki tüm canlıları desteklemek için 500’e yakın çalışanımızın gönüllü katılımıyla hayata geçirdiğimiz SOCAR Türkiye Gönüllüleri platformu olarak, 202 ...

Devamı