SOCAR Ticaret
Toptan ve perakende akaryakıt, ham petrol, havacılık ve denizcilik yakıtları satış ve operasyon faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan SOCAR Ticaret, bu alandaki yüksek pazar payı fırsatlarını değerlendirmeyi sürdürüyor. Faaliyetlerini 3 ayrı alanda yoğunlaştıran şirket; toptan ve perakende akaryakıt dağıtım sektöründe SOCAR ve Hazar, denizcilik yakıtları pazarında SOCAR Marine, havacılık yakıtları pazarında ise SOCAR Aviation markaları altında hizmet veriyor.
SOCAR Aviation
Havacılık sektörüne 2013 yılında giriş yapan SOCAR Aviation, sektörün önde gelen global havayolu şirketlerine yaptığı tedariklerle prestijini büyütüyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, Pegasus Havayolları’nın uçak ikmallerini yaparak hizmete atılan şirket, Türk Hava Yolları’nı da müşteri portföyüne ekleyerek bugün birçok köklü havalimanına akaryakıt sağlıyor.
İzmir Adnan Menderes ve Milas Bodrum havalimanlarında kendi havacılık tesislerini kuran şirket, Adnan Menderes Havalimanı’ndaki toplam tüketimin %60’ını, Milas - Bodrum Havalimanı’ndaki tüketimin ise %50’sini buralardan sağlıyor.SOCAR Aviation söz konusu havalimanlarının yanı sıra İstanbul, Sabiha Gökçen, Antalya, Esenboğa, Dalaman, Adana, Samsun, Trabzon gibi Türkiye’nin en çok trafik alan havalimanlarına hizmet veriyor ve bu havalimanlarının 9’unda Türk Hava Yolları’nın ana tedarikçisi olmayı sürdürüyor.
SOCAR Marine
Faaliyetlerine 2013 yılında başlayan SOCAR Marine, uluslararası denizcilik şirketlerinden yurt içi armatör şirketlere kadar uzanan müşteri portföyü, yüksek tecrübesi, denizci kadrosu, ihtiyaçlara hızlı cevap veren yapısı, üstün ürün ve hizmet anlayışıyla denizcilik sektörünün gelişimine katkı sağlamakla beraber, faaliyetleriyle ülke ekonomisine de önemli ölçüde döviz girdisi sağlamaktadır. 2022’de 700 bin tona ulaşan satış hacmiyle uluslararası denizcilik yakıtlarında sektörün büyük ve en önemli oyuncusu olmuştur.
SOCAR Marine, sadece Türkiye’de değil Cebelitarık’tan Singapur’a, Rotterdam’dan Güney Afrika’ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada denizcilik yakıt satışıyla faaliyet alanlarını sürekli genişletmektedir. Farklı spesifikasyonlardaki tüm deniz yakıtlarının İskenderun ve Mersin bölgelerinde ilk kez ikmaline olanak sağlayarak bölgenin uluslararası deniz yakıt pazarına kazandırılmasına öncülük etmiştir.
İzmit Körfezi’nde 87.000 metreküp, İskenderun Körfezi’nde 21.000 metreküp ve Aliağa bölgesinde 5.000 metreküp ile toplam 113.000 metreküp depolama kapasiteye sahiptir. 14 deniz tankeri ile en güçlü ikmal ağını oluşturarak rakiplerini geride bırakan SOCAR Marine, 700.000 ton/yıl transit deniz yakıtı satışı ve %28 pazar payı ile Türkiye pazarının en güçlü oyuncularından biridir.
Transit/İhraç kayıtlı deniz yakıt pazarında 2021 yıllını sektör ikincisi olarak tamamlayan SOCAR Marine, 2022 yılında pozisyonunu koruyarak yılı ikinci olarak kapatmıştır. Satış kanallarını ve ürün yelpazesini genişletmeye devam eden SOCAR Marine, 2021 yılı ikinci yarısı faaliyete başladığı yurt içi deniz yakıt pazarında sadece 1 yıl içerisinde 2022 yılını pazar üçüncüsü olarak tamamlamıştır.
SOCAR Akaryakıt İstasyonları
SOCAR 8’i İstanbul Havalimanı’nda, 2’si Kuzey Marmara Otoyolu’nda, 2’si Aliağa’da ve sonuncusu Yalova RO-RO Gümrük Terminali’nde olmak üzere bünyesinde bulunan 14 adet istasyon ve diğer 136 adet anlaşmalı bayi ile toplamda 150 ayrı noktadan Türkiye geneline kesintisiz akaryakıt dağıtım hizmeti veriyor. Bunlar arasında, İstanbul Havalimanı’ndaki 9 istasyon ile tüketicilerin, araç kiralama firmalarının, taksilerin ve havaalanı taşıtlarının yakıt ihtiyacı karşılanıyor. Böylece SOCAR, yıllık 200 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip dünyanın en büyük havalimanında, toplamda 16 bin 280 metrekarelik bir alanda akaryakıt dağıtımına öncülük ediyor.
Bodrum ve İzmir Havalimanlarında kendi tesislerini hayata geçiren SOCAR Aviation Milas-Bodrum Havalimanı’nda yılda yaklaşık üç bin uçağa, Adnan Menderes Havalimanı’nda ise dokuz bin uçağa yakıt ikmali sağlıyor.