Sürdürülebilirlik Stratejimiz
Petrokimya, rafinaj ve doğal gaz ticareti, iletimi ve dağıtımı olmak üzere, var olduğumuz tüm sektörlerde sürdürülebilir büyümeyi destekliyor, üstün teknolojileri kullanarak insan, toplum ve çevre için değer yaratmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizin temelini faaliyetlerimizden doğan sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerin yönetimi, paydaşlarımızın beklentileri ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) oluşturuyor.
Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda iklim değişikliğinin etkilerinden doğan riskleri minimize ederken, aynı etkilerden doğan fırsatları da maksimum fayda ile değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Stratejimizin bir ayağında; enerji verimliliği, sıfır atık ve yenilenebilir enerji üzerine çalışmalar yürütüyor, diğer ayağında ise karbon yakalama teknolojileri gibi gelecek vadeden projelere yatırım yapıyor, artı değer üreterek döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz.
İnsan ve Toplum
İklim ve Çevre
Güvenli ve Kapsayıcı İş Yeri
Arge ve İnovasyon
2024 Eylem ve Strateji Geliştirme Hedeflerimiz
Hedeflerimizi başarmak için kritik olan sürdürülebilirlik yol haritamızı 2024 yılında güncellemeyi planlıyoruz. Bu kapsamlı güncelleme, rafineri, petrokimya, doğal gaz ve elektrik ticareti gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren tüm şirketlerimizi içeriyor. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleştireceğimiz bu çalışmada kapsamlı bir yol haritası oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda belirlediğimiz çalışma adımları şu şekildedir:
-
Sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacak bir strateji ve yol haritası geliştirilmesi
-
Mevcut sürdürülebilirlik durumumuzun analiz edilmesi
-
Mevcut düzenlemelerin ve sektördeki iyi uygulamaların incelenmesi
-
Farklı iş kollarımız için özel sürdürülebilirlik stratejilerinin oluşturulması
-
Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yönetişim planının kurulması
-
Sürdürülebilirlik stratejilerinin hayata geçirilmesi için aksiyon planlarının oluşturulması
-
Sürdürülebilirlik ilerlemelerinin izlenmesi ve performans değerlendirilmesi için sistem oluşturulması
-
İlişkili iç ve dış paydaşlarla iletişim ve iş birliğinin artırılması
-
Teknolojik ve inovatif projelerin stratejilerinin geliştirilmesi
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı Destekliyoruz.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) dünyamızın karşı karşıya olduğu çevresel, toplumsal ve ekonomik sorunlara acil bir çözüm getirmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konan ve 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren küresel hedefleri içeriyor. Gezegenimizi korumak, toplumda barış ve refahı sağlamak, Ana iş kollarımızdaki operasyonlarımızın çevresel etkilerini yönetmeyi ön planda tutuyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında çevresel etkilerimizi minimuma indirerek biyoçeşitliliğin ve doğal kaynakların korunması için çalışıyor, karbon yakalama teknolojileri gibi gelecek vadeden araştırma ve geliştirme projelerine yatırım yapıyor, artı değer üreterek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele gibi konular özelinde belirlenen bu amaçlar; hükümetler ve iş dünyası tarafından hayata geçirilmesi gereken eylem süreçlerine dikkat çekiyor. Hedeflerin gerçekleştirilmesinde ise sürdürülebilir iş modelinden, teknolojik ilerlemeye ve fayda odaklı yatırımlara kadar çok geniş bir uygulama alanı bulunuyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına olan sorumluluğumuzun bilinciyle, Sürdürülebilirlik Stratejimiz doğrultusunda değer zincirimizin her aşamasında SKA’ları destekliyor ve katkı sağlanmasına öncülük ediyoruz.

Hedeflerimiz
'e
kadar CO2 emisyonumuzu%40
azaltma'ye
kadarNET SIFIR
hedefine ulaşmaSürdürülebilirlik Performansımıza Göz Atın
SOCAR Türkiye Entegre Raporu 2023
Entegre raporumuza ulaşmak için tıklayınız.
Performans Verileri
Çevresel, sosyal ve yönetsel performans verilerimizi görmek için tıklayın.
Sürdürülebilirlik çalışmalarını desteklemek için satınalma ve tedarik zinciri faaliyetlerinde aşağıdaki aksiyonları alıyoruz:
- Satınalma süreçlerinde enerji verimliliği ve talep edilen malzemelerin kullanımına (PR) ilişkin içerikler, Yeşil Tedarik Politikası, Teklifleri Değerlendirme MM Prosedürü, MM Stok Kullanılabilirliğini Kontrol Etme ve PR Oluşturma Prosedürleri'nde belirleniyor ve uygulamalar bu kapsamlarda yürütülüyor. Detaylı bilgi için Satınalma Departmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.
- Sürdürülebilirlik alanında SOCAR Türkiye'nin karbondan arındırma stratejisini destekleyecek enerji verimliliği fırsatlarına odaklanıyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılı Mart ayından itibaren satış depolarımızda elektrikli forklift kullanımına başladık.
- SOCAR Türkiye Rafineri Petrokimya İş Birimi sahasında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcı/yüklenici personellerinin, operasyon sahasına girmeden önce zorunlu bir eğitim alması gerekiyor. Çevre ile ilgili içerikler de eğitimin kapsamına dahil ediliyor. Detaylı bilgi için İSG Departmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.
- SOCAR Türkiye Rafineri Petrokimya İş Birimi sahasında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcı/yüklenicilere yönelik satınalma ve tedarik zinciri süreçleri kapsamında, Satınalma Departmanı ile birlikte diğer ilgili departmanların katılımıyla yıllık olarak saha denetimleri gerçekleştiriliyor. Saha denetim faaliyetleri sırasında tespit edilen aksaklıklar, düzeltici faaliyetler için hizmet sağlayıcılara/yüklenicilere raporlanıyor. Uygun olmayan hizmet sağlayıcı/yükleniciler için prosedürlere uygun olarak gerekli aksiyonlar alınıyor. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için Satınalma Departmanımızla iletişime geçebilirsiniz.
- SOCAR Türkiye bünyesindeki tüm grup şirketleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün temel sözleşmelerinde öngörülen SOCAR Türkiye Etik Kuralları kapsamında faaliyetlerini yürütüyorlar. Çalışanlarımızın yanı sıra iş ortaklarımızdan ve SOCAR Türkiye adına hareket eden tedarikçilerimizden/yüklenicilerimizden de etik kurallarımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Konuyla ilgili detaylı bilgi için SOCAR Türkiye ve Petkim’in internet sitesinde paylaşılan Etik Kurallar dökümanını inceleyebilirsiniz.
SOCAR TÜRKİYE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ POLİTİKA BEYANI
Bu politika, SOCAR Türkiye’nin riskleri belirleme ve yönetimi yaklaşımını, Yönetim Kurulu’nun, Yönetim’in ve risk yönetimi ile ilgili olarak Şirket içindeki diğer çalışanların sorumluluklarını belirler. Politika; risk yönetimi ihtiyacını, paylaşılan risk anlayışının iyi bilgilendirilmiş karar almayı sağladığı Şirket kültürünün bir parçası olarak yerleştirmeyi, risk yönetimi hedeflerine ulaşmak için SOCAR Türkiye’nin bağlı kaldığı ilkeleri tanımlamayı hedefler. "Kurumsal Risk Yönetimi Politikası" nın amacı, risk yönetimini, paylaşılan risk anlayışının iyi bilgilendirilmiş kararlar almayı sağladığı Grup Şirketleri’ne ait kültürünün bir parçası haline getirmektir.
Bu Politika, SOCAR Türkiye’nin tüm organizasyonel seviyelerini ve tüm şirketlerini kapsamaktadır.
SOCAR Türkiye, risklerin etkin yönetiminin, başarılı kurumsal yönetimin temel bir bileşeni olduğunun ve Şirket’in sürekli büyümesi ve başarısı için hayati önem taşıdığının farkındadır. SOCAR Türkiye, kurumsal yönetişim sorumluluklarının yerine getirildiğinden ve stratejik hedeflerinin gerçekleştirildiğinden emin olmak için kurum genelinde risk yönetimini taahhüt eder.
Kurumsal Risk Yönetimi, SOCAR Türkiye’nin aşağıdaki hedeflere ulaşmasını sağlamak için riskleri tanımlamasını ve yönetmesini sağlar:
- Büyüme fırsatlarını belirleyerek iş performansını geliştirmek.
- Yenilikçi kalmak ve rekabet avantajı sağlamak.
- Belirsizlikleri öngörmek ve gerekli iletişimi kurmak.
- Operasyonel kayıpları ve beklenmedik etkileri azaltmak.
- Şirket’in değerini korumak için itibar ve marka yönetimini sağlamak.
SOCAR Türkiye Kurumsal Risk Yönetimi Politikası ve Çerçevesinin hedefleri:
- Risk portföyünü belirlemek, analiz etmek, değerlendirmek, önlem almak, izlemek ve raporlamak için tutarlı ve sistematik bir yaklaşım sağlamak.
- Stratejik hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunmak için eyleme geçirilebilir değerlendirme sonuçları sağlamak.
- Yönetim’e, kararlarını dayandıracağı mevcut en iyi bilginin sunulmasını sağlamak.
- Alınan kararların Şirket’in risk iştahıyla uyumlu olmasını, onaylanmış risk toleransları dahilinde alınmasını ve yeterli bağımsız gözetim ile yürütülmesini sağlamak.
- İç kontrol ve İç denetim faaliyetleri aracılığıyla iç kontrollerin mevcut olduğuna, etkin ve verimli bir şekilde işlediğine dair makul güvence sağlamak.
SOCAR Türkiye, Risk Yönetimi taahhüdünün yerine getirilmesini sağlamak için gerekli kaynakları ve destek mekanizmalarını sağlayacaktır.
Her Grup Şirketi, yönetimi ve çalışanları, Kurumsal Risk Yönetimi Departmanı ile istişare içinde olarak bu politikanın gereklerini uygulamaktan sorumludur. Tüm çalışanların iş birliğine ihtiyaç duyulur ve tüm çalışanlardan iş birliği beklenir. Etkin risk yönetimi, SOCAR Türkiye’nin devam eden büyümesi ve başarısı için hayati öneme sahiptir.
SOCAR TÜRKİYE’DE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI
SOCAR Türkiye olarak maruz kalabileceğimiz riskleri ve ortaya çıkabilecek fırsatları yönetmek, bu risk ve fırsatların zamanla gösterdiği değişimin takibini yapmak ve sürdürülebilirlik hedeflerimize başarılı bir şekilde ulaşmak amacıyla kapsamlı bir kurumsal risk yönetim modeli izliyoruz. Mevcut risklerimizin yanında operasyonlarımızı ve gelecek performansımızı kısa, orta ve uzun vadede etkileme potansiyeli olabilecek riskleri de değerlendirerek ilgili önlem ve aksiyonlarımızı alıyoruz.
SOCAR Türkiye Kurumsal Risk Yönetimi Birimi, ISO 31000 Risk Yönetimi Standardı ve diğer uluslararası standartlara uygun olarak, tüm grup şirketlerine üst yönetim ve birim bazında destek sağlamak üzere organizasyon içinde merkezi bir konumda yer alarak Yönetim Kuruluna bağlı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Düzenli aralıklar ile takip ettiğimiz tehdit ve fırsatlarımızı proaktif bir şekilde ele alırken 2020 yılında Yönetim Kurulu tarafından onaylanan “SOCAR Türkiye Risk İştahı Beyanı” dokümanı ve dünya çapındaki iyi uygulama örneklerini referans alıyoruz. Risk iştahı kavramının uygulanmasını desteklemek amacıyla, risk iştahının izlenmesi ve raporlanması yaklaşımını belirleyen "SOCAR Türkiye Risk İştahı Tolerans Limiti Dokümanı", gerekli faaliyetlerin uygulanmasını tanımlamak için kurum genelinde metodolojik rehberlik sağlıyor. KRI'lar ve Maruziyet Metrikleri takip ve izleme çalışmaları ile ilgili olarak, stratejik ve operasyonel hedeflere uyum sağlayacak şekilde periyodik gözden geçirmeler yapılıyor ve böylece, kurumsal risk yönetimi çalışmalarının verimliliği, objektifliği ve bağımsızlığı güvence altına alınıyor.
Risk yönetimi süreçlerimiz, Yönetim Kurulu adına şirketimizin risk profiline uygun olarak Riskin Erken Saptanması Komitesi tarafından denetleniyor. İlgili süreçler, Üst yönetim düzeyinde CEO'ya bağlı olarak faaliyet gösteren Grup Risk Komitesi tarafından belirlenen kararlar çerçevesinde, iş birimlerindeki uzmanlarımız tarafından yürütülüyor. Riskin Erken Saptanması Komitesi, şirketimizi etkileyebilecek her türlü riskin tespiti, değerlendirilmesi, etki ve olasılıklarının hesaplanması, bu risklerin şirketin kurumsal risk alma profiline uygun olarak yönetilmesi, raporlanması, tespit edilen risklerle ilgili gerekli aksiyonların hayata geçirilmesi, karar mekanizmalarında dikkate alınması ve bu doğrultuda etkin iç kontrol sistemlerinin oluşturulması hakkında Yönetim Kuruluna tavsiye ve önerilerde bulunuyor. Bu kapsamda hedef bazlı risk değerlendirmeleri yapılıyor, potansiyel etki analizleri ve olasılık hesaplamaları üzerinden hedeflere ulaşılması yönünde gerekli aksiyonların zamanında alınması ve ilgili kaynakların bu kriterler temel alınarak kullanılması sağlanıyor.
Düzenli aralıklarla takip edilen risk ve fırsatlarımızın yanında iş süreçlerinde karşılaşabileceğimiz stratejik yatırım talepleri, projelerin kritik aşamaları ve operasyonlara önemli derecede etki edebilecek karar anlarında duruma özel risk değerlendirmeleri yaparak karar alma süreçlerini risk perspektifiyle destekliyoruz. Daha detaylı bilgilere erişmek için, SOCAR Türkiye ve Petkim Yıllık Entegre raporlarını inceleyebilirsiniz.
ESG ve Sürdürülebilirlik Alanlarında Risk Yönetimi Çalışmaları
SOCAR Türkiye’nin sahip olduğu geleneksel risk kayıt listesine ek olarak sürdürülebilirlik risklerinin tamamen sürece entegre olduğu ve iklimle bağlantılı risklerimizi de içerecek şekilde ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) risk kayıt listemizi oluşturduk. Tüm iş birimlerinden ilgili sorumluların katıldığı geniş kapsamlı çalıştay sonucu ortaya çıkan risk kayıt listemizdeki risk başlıklarını Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Net Sıfır Karbon gibi küresel sürdürülebilirlik gündemi, mega trendler, güncel sürdürülebilirlik raporlama standartlarını dikkate alarak yeniden değerlendirdik. Çevresel, sosyal ve yönetişim başlıkları altında gruplandırdık. ISO 31000 Risk Yönetim Sistemi Standardı gereklilikleri de göz önünde bulundurularak oluşturulan liste aynı zamanda IFRS S1 ve S2 Standartları ile uyumlu olarak hazırlandı. Değerlendirmemizde risklerin kısa, orta ve uzun vadedeki sonuçları, iklimle bağlantıları (fiziksel, geçiş), vadesi, şiddeti, gerçekleşme olasılığı, kısa, orta ve uzun vadede riski yönetmek için aldığımız önlem ve aksiyonlar, ortaya çıkan fırsatlar, ilgili sermaye ögesi ve risk ile ilgili olabilecek öncelikli konular yer alıyor.
ÇYS odaklı tehdit ve fırsatlar tablolarını aşağıda görebilirsiniz:
Bizimle İletişime Geçin
Petrokimya, doğal gaz, rafinaj ve diğer sektörlerdeki tüm faaliyetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle irtibata geçin.