
Sürdürülebilir Bir Gelecek için Doğal Gazı Nasıl Tasarruflu Kullanabiliriz?
Dünyamızın enerji ihtiyaçları giderek artıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve verimli bir enerji kullanımı her zamankinden daha kritik hale geliyor. Kış aylarında, özellikle de çok soğuk havalarda evimizde, iş yerlerimizde kullandığımız doğal gaz bu noktada kritik bir öneme sahip. Hem ısınmak hem de sıcak su kullanımı için günlük ihtiyaçlarımızı karşılayan doğal gazı verimli kullanarak hem çevremizi koruyabilir hem de israfı önleyerek bütçemizi daha doğru planlayabiliriz.
Doğal gazı verimli kullanmak için binalarda nelere dikkat edilmeli?
Doğal gaz kullanımımıza etki eden, taşınırken veya binalar yenilenirken dikkat edilmesi gereken bazı faktörlerden bahsedelim.
- Bina yalıtımı: Binalarınızdaki izolasyon, iklim koşullarına da bağlı olarak doğal gaz kullanımınızda yüzde 50’ye varan bir oranda tasarruf yapmanızı sağlıyor.
- Kombinin doğru kullanımı: Kombinizi 1 derece düşük sıcaklığa ayarlayarak yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlayabilirsiniz. Radyatörlerin ısı akışına engel olmayacak şekilde kullanılan ev eşyaları, meydana gelebilecek ısı kaybını önler.
- Cihazlarınızın bakımı: Yakıcı cihaz ve diğer ekipmanlarınızın yetkili servisler tarafından önerildiği şekilde bakımının yaptırılması verimliliğinizin artmasına katkıda bulunur.
Doğal gazı tasarruflu kullanmak için neler yapılabilir?
Doğal gazı daha randımanlı kullanmak için bireysel olarak uygulayabileceğimiz pek çok yöntem var. Şimdi bu yöntemleri biraz daha ayrıntılı olarak anlatalım.
Isınma
Doğal gaz kullanımı deyince aklımıza ilk gelen şey ısınma. Birkaç basit yöntemle bulunduğunuz yeri ısıtırken doğal gaz maliyetini azaltabilirsiniz. Bu yöntemleri şöyle sıralayalım:
- Radyatörlerin arkasına ısı levhası koyun.
- Radyatörleri mobilya, perde veya benzeri eşyalarla kapatmayın. Radyatörler üzerinde bir örtü veya başka bir eşya olursa yakıt tüketimi yüzde 15 artar.
- İdeal oda sıcaklığı 20- 22 derece arasında. Odalarda termostat kullanarak dereceyi kontrol altına alın. Termostat kullanmıyorsanız ısı ayarlamalı vanaları tercih edin. Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız kapatın.
- Pencerelerinizde çift cam kullanın veya pencere kenarlarındaki boşlukları bunun için üretilen süngerler ile kaplayın. Güvenliğiniz için havalandırma veya menfez gibi hava akışı sağlayan sistemleri kapatmayın.
“Doğal gazı daha verimli kullanmak için bireysel olarak uygulayabileceğimiz pek çok yöntem var. Birkaç basit yöntemle bulunduğunuz yeri ısıtırken doğal gaz maliyetini azaltabilirsiniz.”
- Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması yüksek oranda enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatın.
- Evinizin içinde bulunan koridor, banyo, tuvalet veya antre gibi ısıtılmayan alanlara açılan kapıları sadece kullanılacağı zaman, kısa süreli olarak açık tutun.
- Kombileri, kısa süreli açıp kapatmayın. Kombiler kullandığı yakıtın büyük bölümünü ilk 30 dakika içinde suyu ısıtmak için kullanır. Bu nedenle düşük sıcaklıkta sürekli olarak kullanılan kombiler daha az yakıt tüketir.
- Isıtıcı cihazlarınızın bakımlarını yetkili servislere düzenli olarak yaptırın ve filtreleri düzenli olarak temizletin. Bu, cihazlarınızın kullanım ömrünü uzatacaktır.
- Baca çekişi iyi olmayan eskimiş bacaların, standarda uygun paslanmaz çelik bacalarla değiştirilmesi, cihazınızın verimini arttırır. Bu da daha az maliyetle ısınmanıza katkı sağlar.
Sıcak Su
Özellikle kış mevsiminde hem mutfakta hem de banyoda kullandığımız sıcak su miktarı artıyor. Sıcak su kullanımında da bazı ayrıntılara dikkat ederek tasarruf yapabilirsiniz. Örneğin:
- Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlayın. Su ısıtma kontrol vanasını “pilot” konumuna getirin, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız termostatınızı tamamen kapatın. Evden kısa süreli ayrılacaksanız dereceyi en düşük seviyeye getirin.
- Sıcak su boruları yerden ve duvar diplerinden geçtiği için suyun soğumasına neden olur. Boruları izole ettirerek suyun daha sıcak olmasını sağlayabilirsiniz.
- Su tasarruflu duş başlıkları kullanın. Sızdıran muslukları tamir ettirin.
- Bulaşıklarınızı elde yıkıyorsanız durulamayı mümkün olduğunca soğuk suyla yapmaya çalışın. Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, makineyi tamamen doldurarak çalıştırın.
İzolasyon
Binalarda çeşitli sebeplere bağlı olarak ısı kayıpları oluşuyor. Örneğin dış duvardan ve pencerelerden daha yüksek oranlarda ısı kayıpları olurken, çatı, döşeme ve tabanlardan oluşan ısı kayıpları daha düşük olabiliyor. Verimli doğal gaz kullanımı için izolasyonla ilgili dikkat etmeniz gereken unsurları sıralayalım:
- Binanıza ısı yalıtımı yaparak, binadan dışarıya olan ısı kaybını azaltabilirsiniz. Böylelikle ısınma için tüketilen yakıt miktarını da yaklaşık yüzde 50 ile yüzde 70 oranlarında azaltmış olursunuz. Bu da enerji faturalarınızın aynı oranlarda düşük gelmesini sağlar.
- Isı yalıtım önlemleri daha az maliyetlidir. Binanızın inşaat maliyetini düşündüğümüzde, yalıtım en fazla yüzde 3 oranında bir maliyet gerektirir.
- Bulunduğu yerin havasını kullanmayan hermetik kombinizi kapalı balkonlarda kullanırken havalandırma menfezlerini açık bırakın.
- Hermetik kombinizi açık balkonlarda kullanırken mutlaka koruyucu bir dolap içerisinde muhafaza edin.
- Yılda bir defa yetkili kurumlara bacalarınızı temizletin.
- Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken yalıtımlı malzemeler tercih edin. Isı kaybının büyük kısmı pencere ve kapılardan olduğu için, izolasyonu olmayan kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları süngerle kaplayın.
Yemek pişirme
Evlerimizde en çok kullandığımız alanlardan biri de mutfak. Yemek pişirme sırasında da bazı detaylara özen göstererek doğal gaz kullanımınızda israfı önleyebilirsiniz. Mesela:
- Yemek pişirdiğiniz zaman, kullandığınız fırının veya tencerenin kapağını sık sık açmayın. Yemeğin pişme süresini ve sıcaklık talimatlarını göz önünde bulundurun.
- Ocağı ve fırını ısınma amaçlı kullanmayın.
- Fırınınızda ön ısıtma yapmayın.
- Düdüklü tencere gibi kısa sürede pişirmeyi sağlayan gereçler kullanmayı tercih edin.
Bursagaz ve Kayserigaz’la sektöre yön veriyoruz
Güvenli ve verimli doğal gaz kullanımı için binalarınızda veya iş yerlerinizde güvenli bir doğal gaz şebeke hattının bağlanması büyük önem taşıyor. 2019 yılında SOCAR Türkiye ailesine katılan Bursagaz ve Kayserigaz, Doğal Gaz İş Birimi yönetiminde faaliyetlerine devam ediyor. Bursa ve Kayseri’de yaklaşık 2 milyon aboneye doğal gaz dağıtımı sağlayan Bursagaz ve Kayserigaz ile dünya standartlarındaki hizmet kalitemiz ve büyüme odaklı gelişim stratejimizle enerji sektörünün öncü şirketleri arasında yer alıyoruz.
Müşterilerimizle etkileşimlerimizde çözüm odaklılık ve verimliliği odağa alarak, uçtan uca memnuniyeti sağlama stratejimizle hizmet kalitemizi geliştirmeye, sektörümüzde değişen müşteri ihtiyaçlarına uyum sağlamaya tüm hızıyla devam etmeyi hedefliyoruz.