4 dk

Sürdürülebilir Şirketlerin Pusulası: ESG (ÇSY) Nedir?

Sürdürülebilirlik 24.12.2022

Günümüzde şirketlerin sadece üretim yapması, hizmet sağlaması ve kârını artırması yeterli değil. Gelecekte bir yeri olmasını isteyen kurumların iklim krizi gibi çevresel etkilere, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi sosyal faktörlere, etik ve şeffaflık gibi yönetişim konularına öncelik vermesi gerekiyor. Tüketiciler ve yatırımcılar artık şirketlerin sosyal ve çevresel konularda da sorumluluk sahibi olmasını bekliyor. Bu da sürdürülebilirliği yönetim stratejisinde düzenli bir iş yapış şekli haline getiriyor. Faaliyetlerinde sürdürülebilirliği tüm boyutlarıyla ele alan şirketler değer kazanarak bir adım öne geçmeye devam ediyor.

Şirketlerin ne kadar sürdürülebilir bir şekilde çalıştığını anlamak ve ölçmek için bir derecelendirme kriteri bulunuyor. ESG olarak ifade edilen bu kriter, İngilizce “environmental, social, governance” kelimelerinin kısaltmasını içeriyor. Yani Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ÇSY) temelli yatırımları temsil ediyor. Peki daha detaylı olarak ESG nedir, kriterleri nelerdir ve şirketler için neden önemlidir? Gelin şimdi bunlara daha yakından bakalım.

 

“Gelecekte bir yeri olmasını isteyen kurumların iklim krizi gibi çevresel etkilere, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi sosyal faktörlere, etik ve şeffaflık gibi yönetişim konularına öncelik vermesi gerekiyor. Tüketiciler ve yatırımcılar artık şirketlerin sosyal ve çevresel konularda da sorumluluk sahibi olmasını bekliyor.”

 

ESG nedir?

Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG), bir kuruluşun esas olarak sürdürülebilir ve etik etkilere odaklanan kurumsal mali çıkarlarını temsil etmek için kullanılan bir terim. Daha açık bir ifadeyle; ESG, karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik taahhüdünden iş yeri kültürüne, çeşitlilik ve kapsayıcılık taahhüdünden kurumsal riskler ve uygulamalara ilişkin genel ahlakına kadar bir şirketin kurumsal hedefleri ve faaliyetlerini belirlemeye, değerlendirmeye ve ele almaya yönelik stratejik bir çerçeve. Sermaye piyasaları, kuruluşları değerlendirmek ve gelecekteki finansal performansı belirlemek için ESG’yi kullanıyor.

Kriterleri nelerdir?

Şirketler, iş yapmada işlevsel bir yaklaşım olarak ESG’ye önem veriyor. ESG’nin her bir kriteri, sürdürülebilir ve etik yatırımlara odaklanmayı artırma çabasında önemli bir rol oynuyor. Şimdi gelin bu kriterleri inceleyelim.

Çevresel: Bir kuruluşun doğal kaynakların korunmasını ne kadar dikkate aldığıyla ilgilidir. Bunlar arasında çevre, iklim değişikliği, enerji tüketimi ve kullanımı ile bu kullanımın genel etkisi yer alır. Özetle şunları içerir:
- Hava ve su kalitesi
- Biyoçeşitlilik
- Ormansızlaşma
- Enerji performansı
- Sera gazı emisyonları dahil olmak üzere karbon ayak izi
- Doğal kaynakların tükenmesi
- Atık yönetimi ve kirlilik

Sosyal: Yönetim, çalışan ve paydaş ilişkilerine odaklanır. Bir şirketin hem çalışanlarına hem de tüm paydaşlarına nasıl davrandığını ele alan bu kritere örnek olarak; çalışan bağlılığı, bir kuruluşun faaliyet gösterdiği yerel topluluklar üzerindeki etkisi, eşitlilik ve kapsayıcılık, insan hakları, çalışan sağlığı ve güvenliği verilebilir.

Yönetişim:Şeffaflığa, iç sistem kontrollerine ve uygulamalarına odaklanır ve bir şirketin kendi kendini nasıl denetlediğini, organizasyon yönetimini inceler. Yönetişim kriterleri, bir şirketin doğru ve şeffaf muhasebe yöntemleri kullanmasını, liderliğini seçerken bütünlük ve çeşitliliği gözetmesini ve hissedarlarına karşı sorumlu olmasını sağlar.

Şirketler için neden önemli?

Çevre bilincinin yükselmesiyle birlikte tüketicilerin davranışları da değişiyor. Odağına sürdürülebilirliği alan tüketiciler, geri dönüşüme daha fazla önem veriyor, atıklarını minimize ediyor, kaynakları verimli kullanmaya çaba harcıyor. Tüketicilerin bu değişiminin finans ve yatırım seçimleriyle ilgili kararların üzerinde etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu durum yatırımcıların kaynaklarını, bu uygulamaları taahhüt eden şirketleri finanse etmek için kullanmalarıyla sonuçlanıyor. Nihayetinde şirketler ESG performanslarını yükseltmek için yatırımlarını hızlandırıyor.

ESG’yi işlerine dahil eden şirketlerin
- İşletme operasyonları sürdürülebilir hale geliyor,
- Finansal performansları iyileşiyor,
- Yatırımcı çekme potansiyeli artıyor,
- İtibarları yükseliyor,
- Müşteri sadakatleri artıyor.

Petkim uluslararası ESG peformansı derecelendirmesinde 206 şirket arasında 8. sırada!

SOCAR Türkiye olarak faaliyetlerimizin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını gözeterek sürdürülebilir bir gelecek için değer üretme felsefesini benimsiyoruz.

Çatımız altında Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi olarak faaliyet gösteren Petkim, sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yaptığı çalışmalarla dünyanın önde gelen kurumlarının, bir bağımsız denetçi kuruluş tarafından “Çevre, Sosyal ve Yönetişim” başlıklarında değerlendirildiği “ESG Derecelendirmesi”n de, 206 şirket arasında 8’inci sırada yer aldı. Bu başarı, sürdürülebilir üretim adına gerçekleştirdiğimiz kapsamlı altyapı ve entegrasyon çalışmalarımızın ve sürdürülebilirlik yaklaşımımızın göstergesi niteliğinde. Petkim, faaliyetlerinden doğan çevresel etkilerini en aza indirgeyerek çevreye katkı sağlıyor. İş güvenliği ve işçi sağlığı duyarlılığıyla her zaman insanı merkezine alan bir yaklaşımla hareket ediyor. Sosyal sorumluluk projeleriyle topluma azami katkısını ortaya koymak adına özveri ve kararlılıkla sürdürülebilirlik kavramını tüm yönleriyle içselleştiriyor.

Sosyal Medyada Paylaş

Bağlantı panoya kopyalandı
Etiketler:

İlginizi Çekebilir

5 dk
COP29: İklim Mücadelesinin Bir Diğer Büyük Adımı da Bakü’de Atıldı
Sürdürülebilirlik 12.4.2024

COP29: Bakü’de İklim Mücadelesi İçin Büyük Adım

Küresel anlamda iklim değişikliği mücadelesinin sembol orga ...

Devamı

6 dk
Mavi Ekonomi nedir? Sürdürülebilir Kalkınmada Mavi Ekonomi Nasıl Fark Yaratabilir?
Sürdürülebilirlik 18.03.2024

Dünya iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere yeni formüller geliştirmenin üzerinde çalışırken yaşam kaynaklarımızdan su giderek daha önemli bir başlık haline geliyor. ...

Devamı

5 dk
Sürdürülebilir Bir Gelecek için Doğal Gazı Nasıl Tasarruflu Kullanabiliriz?
Sürdürülebilirlik 7.03.2024

Dünyamızın enerji ihtiyaçları giderek artıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve verimli bir enerji kullanımı her zamankinden daha kritik hale geliyor. Kış ...

Devamı

7 dk
SOCAR Türkiye Gönüllüleri’nden Katma Değer Yaratan Sosyal Sorumluluk Projeleri
Sürdürülebilirlik 20.02.2024

Toplumu, çevreyi ve çevremizdeki tüm canlıları desteklemek için 500’e yakın çalışanımızın gönüllü katılımıyla hayata geçirdiğimiz SOCAR Türkiye Gönüllüleri platformu olarak, 202 ...

Devamı