4 dk

Liderlikte Çevik Yaklaşımın Rolü

Çevik Dönüşüm 8.13.2024

Değişen liderlik tarzlarında çevik dönüşümün rolü nedir? Bu dönüşüm organizasyonlara neler kazandırır?

Doğa ESMER /Çevik Ofis

Günümüz iş dünyasında hızlı değişim ve belirsizlik artık norm hâline geldi. Bu ortamda, geleneksel liderlik yaklaşımları yerini daha esnek, iş birlikçi ve sürekli öğrenmeyi teşvik eden çevik liderlik tarzına bıraktı. Çevik liderlik, organizasyonların hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlamalarını ve çalışanların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlar. Bu dönüşüm, sadece iş yapış şekillerini değil, aynı zamanda liderlik anlayışını da köklü bir şekilde değiştiriyor. Liderlikte çevik yaklaşım, organizasyonların başarılı bir şekilde işlemesi için hayati önem taşıyor.


Çevik Liderlik Nedir, Neden Önemlidir? Çevik liderlik, hızlı değişen ve belirsiz iş ortamlarında, ekiplerin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamayı hedefleyen bir liderlik tarzıdır. Geleneksel liderlik modellerinden farklı olarak, çevik liderlik otorite ve hiyerarşi yerine esnekliğe, iş birliğine ve sürekli öğrenmeye vurgu yapar. Vizyon ve amacını açık ve net bir şekilde dile getirir. Takımlara risk alabilme özgürlüğünü sağlar. Kapsayıcı ve hizmetkâr bir lider olarak ekiplerin girişimci ruhunu , destekleyerek grup içerisindeki kişilerin rol bazlı mobilize olmasına olanak tanır. Bu liderlik tarzı, çalışanların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlarken organizasyonun da hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olur.


Çevik Liderliğin İş Modeline Katkıları Nelerdir?


Çevik liderlik, organizasyonun her seviyesinde değer yaratma süreçlerini hızlandırır ve iyileştirir. Bu liderlik yaklaşımı, takımların daha yaratıcı ve yenilikçi olmasını sağlar. Ayrıca ekipler arasında güçlü bir iş birliği ve iletişim kültürü oluşturur. Bu da organizasyon genelinde daha etkili ve verimli iş süreçleri sağlar.


“Çevik liderlik, organizasyonun her seviyesinde değer yaratma süreçlerini hızlandırır ve iyileştirir. Bu liderlik yaklaşımı, takımların daha yaratıcı ve yenilikçi olmasını sağlar.”


Çevik iş yapış biçiminde takımın otonom olarak karar alabilme yetkinliği, takımda bulunan her bir kişi için işi sahiplenme duygusunu artırır. Çalışanlar işleri sahiplendikçe teslim ettikleri ürünün kalitesi de doğru orantılı olarak artar. Ekip üyeleri kararlarını özgürce alırken sorumluluğu da üstlenmiş olur. Ekibin sorumluluk aldığı senaryoda, liderin üstündeki fazla yük takıma eşit olarak dağılır. Bu dağılım, liderlerin makro yönetim yapabilir seviyeye gelmelerine olanak sağlar.
Çeviklik ve esneklik kelimelerini birbiriyle eş anlamlı değerlendirebiliriz. Liderler, takımlara bir görev için teslim tarihi belirlemezler, belirli bir zaman aralığı içerisinde gerçekleşmesini beklerler. Aynı zamanda, metodolojik olarak görevler küçük parçalara ayrılıp takip edildiğinden liderler, kümülatif gerçekleşebilecek hataların önüne geçerler.


Çevik liderlik; sürekli adaptasyonu, yeni yetenekleri, risk almayı ve farklılıklara açık olmayı sağlar. Ekip üyeleri, iş takibinin değişen koşullara cevap verebilecek bir mekanizmayla gerçekleştirilmesi sayesinde, kendi performansları ile alakalı sürekli geri bildirim alma şansına sahip olurlar. 


Çevik İş Modeline Geçerken: Kültürel Değişim ve Liderlik Vizyonu 


Çevik iş modeline geçerken şirketlerin değer vermesi gereken iki ana başlık bulunuyor: Kültürel değişim ve liderlik vizyonu. Çevik dönüşümün en önemli destekleyicilerinden ve uygulayıcılarından biri liderlerdir. Liderlerin, takımların değişimine sürekli olarak cevap vermesi ve dengeyi kurabilmesi çalışma verimliliğini sürekli olarak artırır. 


Başlarda teknoloji sektöründe popüler hâle gelen çeviklik kavramı, enerji sektöründe de 2010’larda yaygınlaşmaya başladı. SOCAR Rafineri ve Petrokimya İş Birimi, öncelikle çevik takımlarla bu dönüşüm için ilk adımları attı. Çevik iş modelinden kazanılan değerlerle birlikte SOCAR R&P İş Birimi entegre çevik dönüşüm yolculuğuna çıktı. Değer odaklılık, dönüşüme hızlı adapte olabilme, ortak hedefe koşma gibi başlıkları içine alan bu yaklaşım kültürel dönüşümü de beraberinde getirdi. Kültürel dönüşümün en önemli uygulayıcısı olan liderler, geleneksel anlayıştan çevik liderlik ve çevik yönetim metotlarına geçiş yaptı. Çevik dönüşümle birlikte liderlerin öncelikli amacı, takımlara vizyon ve ilham sağlamak oldu. "Bu işi nasıl yapacağız?" sorusunun cevabı, artık takımların otonom vereceği kararlarla ilerlemeye başladı.  


Epikuros’un dediği gibi, "Değişimi kabul etmek ve zevklerin dengesini bulmak önemlidir. Değişimin doğal olduğunu ve korkulacak bir şey olmadığını anlamalıyız."  Liderler de değişimden korkmadan, değişimi kabul ederek organizasyonlarını geliştirmeliler. 
 

Sosyal Medyada Paylaş

Bağlantı panoya kopyalandı
Etiketler:

İlginizi Çekebilir

4 dk
Liderlikte Çevik Yaklaşımın Rolü
Çevik Dönüşüm 8.13.2024

Değişen liderlik tarzlarında çevik dönüşümün rolü nedir? Bu dönüşüm organizasyonlara neler kazandırır?

Doğa ESMER / ...

Devamı

10 dk
Çetin Ceviz: Rafineri ve Petrokimya Sektöründe Çevik Adımlar
Çevik Dönüşüm 12.03.2024

Küresel fiyat savaşları ve COVID-19 etkileri ile petrol fiyatları geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 35 dolar ile tarihindeki en büyük gerilemelerden birin ...

Devamı

6 dk
Çevik (Agile) İş Modeli ve İnsan Odaklı Takımlar
Çevik Dönüşüm 8.03.2024

İş dünyasında hızla değişen koşullar ve taleplerle başa çıkabilmek adına tercih edilen yöntemler arasında yer alan çevik (agile) metodoloji, şirket strat ...

Devamı

5 dk
Rafineri ve Petrokimya Endüstrisi: Hızlı Pazar Değişikliklerine Uyum Sağlamak
Çevik Dönüşüm 12.04.2023

Petrol ve doğal gaz, dünya çapında stratejik birer kaynak olarak kabul edilirler. Rafineriler ham petrol ve doğal gazı işleyerek benzin, dizel, jet yakıtı gibi ü ...

Devamı