5 dk

SOCAR Türkiye’de DEI Stratejisi Nasıl Uygulanıyor?

Sürdürülebilirlik 01.09.2023

Günümüzde şirketler iş performansını yükseltmek ve çalışan bağlılığını artırmak için çeşitli yöntemlere başvuruyorlar. DEI stratejisi de kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratmak isteyen işletmelerin kullandığı yöntemlerden biri. İş dünyasında kurum içindeki verim ve üretkenliği yükseltmenin anahtarı olarak görülüyor. Peki DEI stratejisi ne demek? SOCAR Türkiye’de kapsayıcı bir iş ortamı yaratmak için nasıl bir DEI yaklaşımı benimseniyor? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

DEI stratejisi nedir?

DEI, İngilizce’deki diversity (çeşitlilik), equity (eşitlik) ve inclusion (kapsayıcılık) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir yönetim stratejisidir. Kuruluşların çalışanları için daha adil ve insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı oluşturmalarına imkân verecek yöntemleri ve bunların nasıl uygulanacağını içerir.

Sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığın giderek arttığı, içinde yaşadığımız bu dönemde başarının tanımı da değişmiş durumda. Artık şirketlerden beklenen yalnızca ürün ve hizmet sunmaları değil, daha iyi ve yaşanabilir bir dünya hedefine katkıda bulunmaları… Bunun için çalışanlarından başlayarak tüm topluma karşı sorumlu davranmaları gerekiyor. Değer zincirlerinin her aşamasında uygulanacak eşit, adil ve kapsayıcı politikalara ihtiyaç var. DEI stratejisi de tam olarak burada devreye giriyor. Şirketlere çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık temelinde bir iş yaklaşımı sunuyor.

Çeşitlilik; farklı kültürlerden, etnik kökenlerden, cinsiyetlerden ve yaş gruplarından gelen çalışanların bir arada özgürce çalışabildiği bir kurum kültürüne işaret ediyor. Eşitlik; iş yerinde herhangi bir ayrımcılığın tolere edilmediği ve herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu bir çalışma prensibini savunuyor. Kapsayıcılık ise tüm çalışanların kendini rahat ve desteklenmiş hissettiği, fikirlerin özgürce ifade edildiği, çalışanların yeteneklerinin ve katkılarının takdir edildiği bir yönetim stratejisi olarak karşımıza çıkıyor.

Kısacası DEI stratejisi uygulayan şirketler; çeşitli etnik kimlik, cinsiyet ve yaş gruplarından kişilerin işe alınmasını ve bu yolla farklı bakış açılarına sahip olunmasını da desteklemiş oluyor. LinkedIn tarafından yayımlanan bir makaleye göre çeşitlilik hakkında daha fazla paylaşım yapan şirketler, daha az paylaşım yapan şirketlere göre kadınlardan %26 oranında daha fazla başvuru alıyor. Bu çalışma çeşitlilik politikalarının kadın istihdamı açısından ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

SOCAR Türkiye’de kapsayıcı bir iş ortamı nasıl sağlanıyor?

Biz de SOCAR Türkiye olarak farklılıklarımızın en büyük zenginliğimiz olduğunu biliyoruz. Enerjimiz Çeşitlilik diyerek toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları kapsamında başlattığımız inisiyatif ile iş süreçlerimizde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık yaklaşımını benimsiyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın her birinin kendi rengi, tercihi, düşünceleri, yetenekleri ve inançlarıyla kurumumuza değer katacağına inanarak çeşitliliği kabul eden bir kültürü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Enerjimiz Çeşitlilik inisiyatifimizde benimsediğimiz çeşitlilik ve kapsayıcılık temelli politikalar ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri ile çalışanlarımızı da sürece dahil ederek daha eşit, adil, şeffaf ve katılımcı bir iş ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz.

“Çalışma arkadaşlarımızın her birinin kendi rengi, tercihi, düşünceleri, yetenekleri ve inançlarıyla kurumumuza değer katacağına inanarak çeşitliliği kabul eden bir kültürü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.”

Enerjimiz Çeşitlilik inisiyatifimize, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve SOCAR Türkiye olarak imzacısı olduğumuz Kadının Güçlenmesi Prensipleri doğrultusunda yön veriyoruz. Hem kadın hem de erkek çalışma arkadaşlarımıza yönelik tüm uygulamalarımızı günden güne geliştirerek iş ortamımızı sürekli iyileştiriyoruz.

İnisiyatif kapsamında hazırladığımız İşe Alımda Çeşitlilik, Kuşaklar Arası İletişim, Farklı Kuşaklardan Oluşan Bir Ekibe Liderlik Etmek, Organizasyon İçindeki Ön Yargılarla Savaşmak, Çeşitliliğe Açık Olmak ve Katılımda Çeşitliliği Aktif Olarak Teşvik etmek eğitimlerimizle gelişim yolculuklarında çalışanlarımızı destekliyoruz.

Çalışanlarımıza daha elverişli bir iş ortamı sağlamak için gerekli çalışmaları hayata geçiriyoruz. Doğum yapan çalışanlarımıza 20 hafta ücretli izin, baba olan çalışanlarımıza da 10 iş gününü kapsayan babalık izni imkânı sunuyoruz. Okul çağında çocuğu olan tüm çalışma arkadaşlarımıza yıllık okula dönüş yardımımızın yanında kadın çalışma arkadaşlarımıza da aylık kreş yardımı yapıyoruz. Ayrıca kadın çalışanlarımıza regl dönemlerinde kullanabilecekleri ayda 1 gün ek mazeret izni veriyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın evlat edinme ve korucu aile olma durumlarında uyguladığımız izinleri genişletiyoruz. 3 yaşından küçük çocuk evlat edinme ve koruyucu aile olma halinde kadın çalışma arkadaşlarımıza 20 hafta, erkek çalışma arkadaşlarımıza da 10 iş günü izin veriyoruz.

İş dünyası ve toplumun tüm kesimlerinde kadınların eşitlik ve özgürlük haklarına destek olmayı hedefliyoruz. İK politikalarımızda önemli yer tutan eşitlik politikamızla her alanda çalışan kadın istihdamının artırılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda kısa ve orta ve uzun vade de atabileceğimiz adımları belirledik. Kısa vadede atabileceğimiz adımlar için aksiyonlar alıyoruz.

Tüm paydaşlarımıza açık farkındalık etkinlikleri düzenliyor; iç ve dış iletişim stratejileri oluşturuyoruz. Kalıplaşmış rolleri eşitlik temeline çekebilmek için kurum içinde eşitlikçi dil kullanımına dair rehber ve kılavuzlar hazırlıyoruz. Daha kapsayıcı bir yaklaşımla görsel ve dil kullanımını önemsiyoruz. Ürün ve hizmetlerimizin pazarlama faaliyetlerinde kalıp yargılardan uzak durmak adına “Dilde Eşitlik Rehberi”ni hazırladık ve tüm paydaşlarımızla bu rehberi paylaştık.

“Enerjimiz Çeşitlilik” inisiyatifimiz kapsamında “SOCAR Türkiye İnsan Hakları Politikası ve Rehber İlkeleri” ve “SOCAR Türkiye Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Politikası”nı yayınladık. Cinsiyet eşitliğini artırmaya yönelik hayata geçirdiğimiz tüm bu uygulamalar sayesinde Sürdürülebilirlik Akademisi ve İngiliz denetim şirketi Intertek ortaklığında verilen İş’te Eşit Kadın Sertifikası’na layık görüldük!

Biliyoruz ki toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek hepimizin görevi. Daha kapsayıcı bir gelecek yaratmak için tüm tedarikçilerimiz ve paydaşlarımızla birlikte yan yana yürümemiz gerekiyor. İşte bu nedenle tüm çözüm ortaklarımızdan da aynı inançla hareket etmelerini bekliyoruz. SOCAR Türkiye’de kurduğumuz tüm ortaklıkları eşitlik paydası altında buluşturuyoruz!

Sosyal Medyada Paylaş

Bağlantı panoya kopyalandı
Etiketler:

İlginizi Çekebilir

5 dk
COP29: İklim Mücadelesinin Bir Diğer Büyük Adımı da Bakü’de Atıldı
Sürdürülebilirlik 12.4.2024

COP29: Bakü’de İklim Mücadelesi İçin Büyük Adım

Küresel anlamda iklim değişikliği mücadelesinin sembol orga ...

Devamı

6 dk
Mavi Ekonomi nedir? Sürdürülebilir Kalkınmada Mavi Ekonomi Nasıl Fark Yaratabilir?
Sürdürülebilirlik 18.03.2024

Dünya iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere yeni formüller geliştirmenin üzerinde çalışırken yaşam kaynaklarımızdan su giderek daha önemli bir başlık haline geliyor. ...

Devamı

5 dk
Sürdürülebilir Bir Gelecek için Doğal Gazı Nasıl Tasarruflu Kullanabiliriz?
Sürdürülebilirlik 7.03.2024

Dünyamızın enerji ihtiyaçları giderek artıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve verimli bir enerji kullanımı her zamankinden daha kritik hale geliyor. Kış ...

Devamı

7 dk
SOCAR Türkiye Gönüllüleri’nden Katma Değer Yaratan Sosyal Sorumluluk Projeleri
Sürdürülebilirlik 20.02.2024

Toplumu, çevreyi ve çevremizdeki tüm canlıları desteklemek için 500’e yakın çalışanımızın gönüllü katılımıyla hayata geçirdiğimiz SOCAR Türkiye Gönüllüleri platformu olarak, 202 ...

Devamı