
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Nedir?
Günümüzde işletmeler rekabet avantajı elde etmek için verimlilik yaratan teknolojilere yatırım yapıyorlar. Bunların içinde en çok göze çarpanlardan biri şüphesiz RPA yani robotik süreç otomasyonu teknolojileridir. 2000’lerin başında hayatımıza giren RPA’nın popülaritesinin özellikle son birkaç yıldır hızla arttığını görüyoruz. Üstelik bunun bir başlangıç olduğunu söylebiliriz. GlobeNewswire’e göre pazarın 2030 yılına kadar 25,1 milyar ABD doları büyüklüğüne ulaşacağı tahmin ediliyor.
Peki RPA nedir? Nasıl çalışır? Şirketlere neden bu teknolojilere yatırım yapmanın peşinde? Gelin şimdi bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.
RPA nedir? Nasıl çalışır?
RPA (Robotic Process Automation), iş süreçlerindeki tekrarlanabilir görevlerin yazılım robotları aracılığıyla yürütülmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu robotlar, çalışanların dijital uygulamalar üzerinde yaptığı işlemleri taklit eder. Kurumsal uygulamalara giriş yapabilir, kopyala-yapıştır gibi basit işlemleri yerine getirebilir, dosyaları açıp taşıyabilir, e-postaları sınıflandırabilir, form doldurabilir, matematiksel hesaplamalar yapabilir, verileri işleyerek analiz edebilir ve hatta raporlayabilirler. Kısacası herhangi bir uygulama üzerinde gerçekleştirilmesi gereken dijital işlemleri yapma yetkinliğine sahipler.
Otomasyonun hatasız bir şekilde çalışması için öncelikle yerine getirmesi gereken görevlerin adım adım planlanması gerekiyor. Bu görevlere göre komutları gerçekleştirecek yazılım robotları oluşturuluyor. Yani RPA yazılımları işin akışına uygun olarak programlanabiliyor, firmalara özel veya çoklu olarak kullanıma sunulabiliyor.
“Otomasyonun hatasız bir şekilde çalışması için öncelikle yerine getirmesi gereken görevlerin adım adım planlanması gerekiyor. Bu görevlere göre komutları gerçekleştirecek yazılım robotları oluşturuluyor.”
RPA’nın en önemli özelliklerinden biri herhangi bir sistem optimizasyonu gerektirmemesi. Herhangi bir dijital sistemde ya da BT altyapısında bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç duymuyorlar. Kullanılan bir kurumsal uygulamanın ara yüzüne direkt olarak entegre olabiliyor, izin verilen uygulamalara giriş yaparak buradaki işlemleri hatasız bir biçimde gerçekleştirebiliyorlar. Örneğin bir kurumsal kaynak planlama (ERP) programına uyumlanarak yazılım üzerinde kolaylıkla çalışabiliyorlar.

Şirketlere ne gibi avantajlar sağlıyor?
Şirketlerin robotik süreç teknolojilerine yatırım yapması boşuna değil. Çünkü hem finansal başarı hem de zaman yönetimi açısından pek çok faydayı beraberinde getiriyorlar. Bunlara bir bakalım.
- Hata payını azalttıklarından işin kalitesi ve işten elde edilen verimlilik düzeyi artmış oluyor.
- İşlemlerin çok daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşmasını sağlıyorlar. Bu durum personeller açısından olduğu kadar müşteriler açısından da büyük öneme sahip. Örneğin müşteri süreçlerinde çalışan bir RPA robotu 7/24 hizmet sunabildiği için bekleme sürelerini azaltarak müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayabilir.
- İş gücünün operasyonel yükünü hafifletiyorlar. Çalışanlar rutin ve tekrar eden işler yapmak yerine yaratıcılık gerektiren başka işlere zaman ayırabiliyorlar. Bu durum çalışan motivasyonunun iyileştirilmesinde de önemli bir rol oynayabilir.
- Operasyonların düzenli bir şekilde yürümesine yönelik olumlu etkileri bulunuyor. İş süreçleri dijital ortamda izlenebildiği için standartlara uygunluğu da kolaylıkla denetlenebiliyor.
- Verilerin otomatik olarak toplanıp kaydedilmesi ve analiz edilmesi şirketlerin karar alma süreçlerinde çok daha bilinçli hale gelmesine katkıda bulunuyor.
Özetle RPA teknolojisi şirketlerin finansal hedeflerine ulaşmalarında çok önemli bir anahtar. SOCAR Türkiye olarak biz de bu alandaki gelişmeleri her zaman gündemimize alıyor, konuyla ilgili yatırımlara öncelik veriyoruz. 2019 yılında temellerini attığımız altyapı sayesinde RPA teknolojisini kullanarak oluşturduğumuz SOCAR Enerji Dijital Asistanımız (S.E.D.A.) ile işlemlerimizi yürütmeyi sürdürüyoruz.
Bugün malzeme planlamasından tedariklerin takibine, fatura ön kayıtlarından dijital arşivleme süreçlerine kadar birçok aşamayı robotik süreç otomasyonu teknolojilerini kullanarak sonuçlandırıyoruz. Bu kapsamda yıllar içinde gerçekleştirdiğimiz süreç otomasyonu projelerinden toplamda 76 bin insan saatin üzerinde kazanım sağladık.