3 dk

Sıfır Atık Nedir? SOCAR Türkiye’de Atık Yönetimi Nasıl Sağlanıyor?

Sürdürülebilirlik 18.08.2023

Son yıllarda dünya genelinde işletmelerin çoğu sıfır atık uygulamalarına ağırlık veriyor. Atıklar çevre kirliliğinin başlıca sebeplerinden biri, bununla birlikte iklim değişikliğine olan etkileri de göz ardı edilemez boyutlarda. Bu konudaki farkındalığın artması şirketleri atık yönetimi konusunda yenilikçi çözümler aramaya zorluyor.

Peki sıfır atık nedir? Şirketlere atık yönetimi konusunda nasıl bir bakış açısı kazandırıyor? SOCAR Türkiye olarak biz hangi uygulamaları benimsiyoruz? Gelin soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Sıfır atık nedir?

Sıfır atık döngüsel ekonomiye dayalı, sürdürülebilir bir atık yönetimi yaklaşımıdır. İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması; atıkların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi gibi prensipleri içerir. Açığa çıkan atık miktarı göz önüne alındığında, özellikle şirketlerin çevre, insan sağlığı ve doğal kaynakların korunmasını hedefleyen bir atık yönetimi için sıfır atık uygulamalarına yatırım yapmaları gerektiği ortada.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2019 yılında yayımladığı yönetmelik Ek-1 listesinde yer alan kurum, kuruluş ve işletmelere sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasını ve kurulan sistemin belgelendirilmesini zorunlu tutuyor. Zorunluluk kapsamı içinde yer alan kurumların bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilir gelecek için yürütülen çalışmalara öncülük etme prensibimizle, biz de atık yönetimi çalışmalarımızı önceliğimize alıyoruz. Bu kapsamda BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları rehberliğinde Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’miz bünyesindeki grup şirketlerimizde sıfır atık yönetim sistemlerini kurduk ve belgelendirdik. Kurulan sistem sayesinde atıklarımızı kaynağında ayrıştırıyor ve türüne uygun yöneterek ekonomiye katkı sağlıyoruz.

SOCAR Türkiye’de atık yönetimi nasıl sağlanıyor?

Malzeme, ürün ve hizmetlerimizden kaynaklanan atıklarımızı döngüsel ekonomi stratejisine uygun olarak yönetiyoruz. Atıkların azaltılması ve geri dönüşüm oranının artırılması hedeflerimizin yanı sıra kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşüm işlemleri sırasında çevre ve insan sağlığını korumak da önceliklerimiz arasında.

Atık yönetim sistemimiz sayesinde atıklarımızın oluşumundan kaynağında ayrıştırılması, geçici depolanması ve nihai atık işleme tesisine ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçler bir yazılım üzerinden dijital olarak takip ediliyor.

“Atık yönetim sistemimiz sayesinde atıklarımızın oluşumundan kaynağında ayrıştırılması, geçici depolanması ve nihai atık işleme tesisine ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçler bir yazılım üzerinden dijital olarak takip ediliyor.”

Sıfır atık kapsamındaki projelerimiz

Sektörümüzde bir lider olarak topluma karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu nedenle sıfır atık uygulamalarımızın yanı sıra konuyla ilgili fark yaratan projelerde yer almaya gayret gösteriyoruz. İşte döngüsel ekonomi, sıfır atık, kimyasal geri dönüşüm gibi konularda öne çıkan projelerimiz:

  • TURMEPA ile SOCAR Terminal-Mavi İklim Elçileri Projesi
    TURMEPA ile SOCAR Terminal ortaklığında, iklim değişikliği ile mücadele odağında Mavi İklim Elçileri Projesi’ni gerçekleştirdik. Proje sayesinde terminal bünyesindeki çalışanlarımıza sıfır atık eğitimi sağlanırken Aliağa Halk Plajı’nda ve Karşıyaka Deniz Kabuğu Adası’nda kıyı temizliği çalışması yürüttük.
  • Atık Poliolefinlerden Rafineri ve Petrokimya Girdisine Uygun Hammadde Geliştirilmesi
    Kimyasal geri dönüşüm çalışmaları çevresel sürdürülebilirlik açısından giderek önem kazanıyor. Biz de SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi ve ODTÜ iş birliği ile plastik atıkların kimyasal yöntemlerle geri dönüştürülmesini mümkün kılan bir proje başlattık. Projede geliştirilen katalizör sayesinde plastik atıklar petrokimya sektörüne uygun yüksek katma değerli ham maddelere dönüştürülebiliyor. Ayrıca Petkim’de ambalaj üretiminde %50 oranında geri dönüştürülmüş granül kullanımıyla ilgili çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz.
  • Tarımsal Gıda Atıklarından Sürdürülebilir Biyoplastik Üretimi (BIOLINK)
    SOCAR Azerbaycan’dan devraldığımız döngüsellik yaklaşımını, küresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunan bir Ar-Ge projesi ile taçlandırdık. Tarımsal Gıda Atıklarından Sürdürülebilir Biyoplastik Üretimi (BIOLINK)” isimli projemiz Türkiye-İspanya Eureka 2021 Network Projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Hem tesislerimiz içerisindeki uygulamalarımızla hem de paydaşı olduğumuz projelerle daha temiz bir çevre için çözümler üretmeye devam edeceğiz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bağlantı panoya kopyalandı
Etiketler:

İlginizi Çekebilir

5 dk
COP29: İklim Mücadelesinin Bir Diğer Büyük Adımı da Bakü’de Atıldı
Sürdürülebilirlik 12.4.2024

COP29: Bakü’de İklim Mücadelesi İçin Büyük Adım

Küresel anlamda iklim değişikliği mücadelesinin sembol orga ...

Devamı

6 dk
Mavi Ekonomi nedir? Sürdürülebilir Kalkınmada Mavi Ekonomi Nasıl Fark Yaratabilir?
Sürdürülebilirlik 18.03.2024

Dünya iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere yeni formüller geliştirmenin üzerinde çalışırken yaşam kaynaklarımızdan su giderek daha önemli bir başlık haline geliyor. ...

Devamı

5 dk
Sürdürülebilir Bir Gelecek için Doğal Gazı Nasıl Tasarruflu Kullanabiliriz?
Sürdürülebilirlik 7.03.2024

Dünyamızın enerji ihtiyaçları giderek artıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve verimli bir enerji kullanımı her zamankinden daha kritik hale geliyor. Kış ...

Devamı

7 dk
SOCAR Türkiye Gönüllüleri’nden Katma Değer Yaratan Sosyal Sorumluluk Projeleri
Sürdürülebilirlik 20.02.2024

Toplumu, çevreyi ve çevremizdeki tüm canlıları desteklemek için 500’e yakın çalışanımızın gönüllü katılımıyla hayata geçirdiğimiz SOCAR Türkiye Gönüllüleri platformu olarak, 202 ...

Devamı